Je čistenie fasády skutočne potrebné?

Je potrebné na začiatku povedať, že nejde o bežné čistenie a upratovanie, ako robíte napríklad cez víkendy. Fasáda nevyžaduje tak pravidelnú starostlivosť, ako interiér, kde sa hromadí prach a špina a vy tam trávite celé hodiny zo svojho dňa.

Napriek tomu je čistenie fasády nevyhnutné a to hneď z niekoľkých príčin.

V prvom rade ide o estetické hľadisko. Návšteva si urobí prvý dojem často hneď pri výstupe z auta a ak ju čaká pohľad na zablatenú alebo zaprášenú fasádu, nevrhá to dobré svetlo na majiteľa domu.

Počas roka sa na fasáde hromadí množstvo nečistôt. Na jar to môže byť peľ, v lete prach a na jeseň, pri vlhkom počasí, môže dôjsť k rozmachu plesní, hýb alebo machov. Neexistuje ročné obdobie, kedy by fasáda mala od vonkajších vplyvov oddych.

Spomenuli sme, že čistenie fasády je pomerne nepravidelná činnosť. Ak nedisponujete znalosťami, potrebným vybavením a technikou, môže dôjsť dokonca k zhoršeniu stavu, najmä ak sa rozhodnete pre vysokotlakové čistenie. Vplyvom silného tlaku vody pri neodbornej manipulácii sa často stáva, že sa poškodí samotná fasáda a vnikajú náklady na opravu.

Preto by ste čistenie fasády mali prenechať na odborníkov.

Fasáda nie je jediné miesto, na ktoré je potrebné myslieť pri exteriérovom čistení. Ľudia pri svojpomocnom čistení často zabúdajú na kritické miesta ako sú rímsy, okraje okien, parapety, podhľady alebo rôzne sokle.

Častým problémom, s ktorým sa stretávame, sú vtáčie hniezda – predovšetkým od lastovičiek a holubov. Ich hniezda je pomerne náročné odstrániť tak citlivo, aby nedošlo k poškodeniu omietky. Bez príslušného vybavenia a čistiacich prostriedkov je veľký problém dostať fasádu do pôvodného stavu bez poškodenia.

Druhým problémom, ktorý súvisí s operenými návštevníkmi našich domovov, je trus. Ten je pre každú fasádu ( a najmä tehlovú ) mimoriadne agresívny, čoho dôsledkom je zvýšené riziko nenávratného poškodenia fasády. Okrem toho, trus, ktorý vtáctvo produkuje, môže ovplyvniť farebný odtieň ale, čo je podstatnejšie, má nepriaznivé účinky na zdravie.

Trus sa na topánkach môže dostať až do domu a spôsobiť dýchacie alebo kožné problémy – špeciálne alergikom a ľuďom s dermatologickými problémami.

Neodďaľujte vyčistenie fasády na neskôr. Predídete tak estetickým ale aj zdravotným problémom a v krajných prípadoch to môže mať pre vás aj ekonomický dosah.

Naša firma sa už roky venuje fasádnemu čisteniu. Dbáme na šetrnosť a citlivosť našich postupov. Vykonávame vysoko aj nízkotlakové čistenia nielen fasády ale aj kritických miest, či súvisiacich chodníkov. Nechajte si vypracovať cenovú ponuku na mieru. Stačí nás kontaktovať.