Trápia vás grafity? Pomôžeme s ich odstránením

Často vidíme výsledok pokusov o čistenie grafitov od mnohých majiteľov nehnuteľností a správcov budov. Tí zvyčajne grafity odstraňujú pomocou metód abrazívneho čistenia. Tento postup ale zvyčajne zanecháva na fasáde trvalú stopu, pretože tieto metódy často poškodia povrch a zanechajú trvalú „jazvu“.

Ďalšou bežne používanou technikou je chemické bielenie. Tento proces dokáže odstrániť veľa grafitov, často však zafarbí podklad a zanechá kriedovo vyzerajúcu bielu škvrnu. Náter novou farbou, ktorá ostala po predchádzajúcom maľovaní, prináša neuspokojivé výsledky. Odtieň na stene sa už líši od toho vo vedierku, pretože na neho pôsobia vonkajšie faktory ako UV žiarenie.

Je dôležité pochopiť, že radikálnejšie a abrazívne metódy čistenia použité na fasáde otvoria vonkajšie póry na povrchu a ponechajú murivo citlivé na absorpciu vlhkosti, čo zase spôsobí problémy ako stúpajúca vlhkosť.

Mimoriadne nepríjemné sú grafity najmä na tehlovom podklade. Tehly sú mimoriadne citlivé na akékoľvek zásahy, pretože ich jemná pórovitá štruktúra vsaje farby od sprejov podstatne lepšie ako iné stavebné materiály. Navyše sú veľmi náchylné k odlupovaniu, čo má za následok zvýšené náklady na opravu.

Z tohto dôvodu je dobré steny „zakonzervovať“ a chrániť také povrchy pred grafitmi a škvrnami.

Okrem ochrany povrchov pred vandalizmom poskytnú tieto nátery tiež ochranu pred poveternostnými vplyvmi, hromadením nečistôt a špiny, plesňami a čiastočne aj pred zmenou farebného odtieňu.

Nátery s dlhou životnosťou je možné aplikovať na širokú škálu povrchov, vďaka čomu si môžete byť istí, že v prípade napadnutia grafitmi bude možné vašu nehnuteľnosť rýchlo a ľahko vyčistiť.

Možno ste s všimli zaujímavý úkaz. Ak na jednom mieste sprejeri nastriekajú jeden grafity obrázok, za krátku dobu je ich tam podstatne viac, navzájom sa prekrývajú a pôsobí to mimoriadne neesteticky. Hlavým dôvodom tohto javu je fakt, že toto miesto nikto nesleduje, resp. sa o neho nestará a to dáva príležitosť ostatným sprejerom k realizácii svojho „diela“.

Okrem väčšej plochy je problémom aj prekryv farieb a s tým sú samozrejme spojené aj zvýšené náklady na ich odstránenie. Preto je potrebné konať hneď, ako sa grafity objavia na vašej stene.

Ak ste firma a vaše vonkajšie steny zaznamenali nájazd sprejerov, myslite na to, že to nevrhá dobré svetlo na váš biznis. Potenciálni klienti, partneri, či uchádzači si už pred vstupom do budovy tvoria vlastný názor a zanedbaná fasáda nevysiela práve najlepšie signály.

Naša firma sa už niekoľko rokov venuje aj profesionálnemu odstraňovaniu grafitov za použitia moderných technológií a zaručených postupov. Nechajte si aj vy vypracovať cenovú ponuku šitú na mieru vašim potrebám.